Træfiberisolering i vægge og tag giver et hus som er åndbart
Arkitekt Mikael Krøll går op i at bruge bæredygtige byggematerialer, og i at huse “kan ånde”. Derfor anbefaler han altid træfiberisolering til sine kunder.
Mikael Krøll er arkitekt og administrerende direktør for det internationale arkitektfirma Atrium Architects i Helsingør, Danmark. Arkitektfirmaet løser primært opgaver for private kunder, men arbejder også med flere offentlige projekter. Opgaverne handler primært om at restaurere gamle bygninger men også nybyggeri.
Mikael blev introduceret til træfiberisolering for første gang i 2015. Arkitektfirmaet blev dengang bedt af kommunen om at renovere og genisolere det bevaringsværdige rådhus i Helsingør fra 1852 med bæredygtige løsninger. For at finde ud af om der fandtes mere passende isoleringsmaterialer på markedet til projektet end de traditionelle varianter, kontaktede de Huntons datterselskab Dansk Træfiberisolering (DTI). Det skulle vise sig at blive en øjenåbner.
I dag er det mest almindelige at isolere en bygning med mineraluld og bruge en tæt dampspærre af plastik til at beskytte strukturen og isoleringen mod fugt og svamp. Fordelen ved træfiberisolering er, at den optager og afgiver fugt afhængig af luftens relative fugtighed og dampbremsen sørger for, at fugt kan tørre op indeni rummet, og bidrager derfor til en hurtigere udtørring af uønsket fugt, forklarer Mikael.
Gennem DTI opdagede de, at ved at bruge træfiberisolering, kunne de erstatte dampspærren med en åndbar dampbremse. Dette hjælper huset med at “ånde”.
Vi blev meget overvældet af effekten. Efter de erfaringer, vi fik med rådhuset, anbefaler vi nu kun træfiberisolering til vores kunder, siger Mikael Krøll.
Læs mere om, hvordan træfiberisolering bidrager til et godt indeklima her.
Skønt kommunen blev overbevist om, at træfiberisolering var et godt valg m.h.t. rådhusets isolering, møder Atrium Architects stadig kunder, der kan være lidt mere skeptiske. Dette skyldes som regel, at de ikke kender produktet. Mikael har derfor en tendens til at fortælle kunderne:
Når fugle bygger rede til deres unger, så de kan have det trygt og godt, bruger de ikke plastikposer. Og på en stegende varm sommerdag tager vi heller ikke en tyk gummi-regnfrakke på, hvor sveden ikke kan slippe ud. Derfor bør man heller ikke udstyre huse med en dampspærre, som holder fugten inde og forhindrer huset i at trække vejret, forklarer han.
Udover Helsingør Kommune og flere andre kommuner i Danmark har arkitektfirmaet også internationale kontakter, der efterspørger bæredygtige bygninger og materialer. I Danmark oplever Mikael, at det især er de 40-årige borgere, der er mest interesseret i løsningerne.
De unge har en helt anden tilgang til bæredygtighed. De er meget mere optaget af og opmærksomme på, om de ting, som de omgiver sig med, er bæredygtige og miljøvenlige og ikke indeholder skadelige stoffer. Det drejer sig om alt fra den mad, de spiser, til de materialer, som deres hus er bygget af, konkluderer Mikael.
INDEKLIMA
Vores indeklima er vigtigt for god sundhed og trivsel. Vi opholder os mere inde end nogensinde, og det betyder, at det er afgørende med et godt indeklima i hjemmet, i børnehaven, på skolen og på arbejdspladsen.