Bedre hus med træfiber
Tømreren Thomas er ikke i tvivl og brugte Nativo® Træfiberisolering i sit eget hus fra 1870. – Jeg tror, at træfiber hjælper med at forlænge husets liv.
Luftigt og frit på en skovklædt bakke over Kviteseid i Telemark ligger den lille gård, som Thomas Sandvik Jakobsen (35) har restaureret fra bunden. Den stejle græsklædte bakke foran huset er brugt til foderproduktion, men har også et hegn. Sidste år blev der holdt svin inden for hegnet, og i år vil der blive holdt hjorte og elge på ydersiden. Her vil der også være æbleplantage, der giver juice og syltetøj, mens de ni høns på gården dækker behovet for æg.
Thomas og hans kone Liv lever i pagt med naturen og traditionerne efter at de forlod Skien for deres Kviteseid-projekt for fem år siden. Udover jobbet som tømrer har restaureringen taget tid, fordi Thomas ikke tager nogen nemme genveje. De har beholdt så meget som muligt af det gamle bjælkehus’ vægge.
– Ingen havde boet her i næsten tredive år. Huset blev bygget i 1870 med råmaterialer taget fra skoven tæt ved. Derfor føles det meget trygt og rigtigt at fortsætte med at bruge materialer som Nativo® Træfiberisolering. Det opfører sig ligesom det træ, der blev brugt her for 150 år siden, så materialerne spiller sammen. Vi ved, det virker, siger Thomas.
Han er nu begyndt på Bygningsbevaring-studiet, hvor man uddannes indenfor bevaring, renovering og vedligehold af ældre bygninger og forståelse for håndværk og dens traditioner, efter at have arbejdet meget med restaurering af bevaringsværdige bygninger. Han har haft fascinationen for gamle bygninger siden sin opvækst. Det forstærkes af de oplevelser, han får ved at opdage gamle husfundamenter i skoven, hvor kun ydervæggen står tilbage.
– Med denne placering er det også muligt, at vores lille gård igen vil blive overladt til naturen på et tidspunkt. Så er det godt at vide, at vi ikke har tilføjet materialer, der ikke hører hjemme her, siger han.
Sammen når han og Liv ud til titusinder på Instagram med de to konti @livslyst og @thomasbygningsmann. Hun med indretning, han på bærende konstruktioner og eksteriør. Begge med vægt på det landlige og traditionelle.
Ved restaurering af bevaringsværdige bygninger udskiftes og genskabes så meget som muligt så autentisk som muligt.
– Det jeg elsker ved gamle huse er, hvor ægte det hele er – og rent. I arbejdet med at kopiere for eksempel en vindskede gør jeg det på den gamle måde, med skrubning, håndhøvling og profilering af brædder. Det er inspirerende at videreføre, hvad de dygtigste håndværkere skabte for flere hundrede år siden, siger han.
Thomas har i en årrække brugt træfiberisolering hos sine kunder. Af flere grunde var valget simpelt, da han skulle til at isolere sit eget hus.
– Varmelagringskapaciteten og formstabiliteten er rigtig god. Når jeg lægger bare fem centimeter tykke plader uden på bjælkerne, er det vigtigt, at det ikke synker sammen. I gamle huse er træfiberisoleringen fremragende. Det kan optage og afgive fugt afhængig af luftens relative fugtighed. De tekniske egenskaber er overlegne, og derudover er træfiber godt at arbejde med, siger han.
Dette er især vigtigt, når man bor i huset, mens renoveringen finder sted.
Nu, da Hunton har flyttet fabrikken hjem til Gjøvik, ser Thomas endnu flere fordele.
– En anden ting, der er vigtigt for mig, er, at produkterne er produceret i Norge, fordi det giver en miljømæssig bonus med hensyn til transport. Derudover er det biologisk nedbrydeligt i den anden ende.
Der er stadig mange, der ikke har opdaget træfiberisolering, og Thomas mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før flere mennesker gør det både blandt fagfolk og privatpersoner. For seks år siden fik han selv sin første erfaring gennem en kunde, der havde sat sig grundigt ind i det og ønskede træfiber.
– Så gik det op for mig, hvor godt dette produkt er. Jeg tror, at så snart håndværkerne prøver det, vil de skifte til træfiberisolering. Så får kunden bedre huse, hvad enten de er nye eller gamle, konkluderer Thomas.